Saturday, 28 March 2015

40 Pelajaran oleh Nabi Muhammad SAW

2 Comments so far


01. Menahan diri daripada tidur diantara waktu fajar dan ishraq, asar dan maghrib, maghrib dan isya.
02. Menghindarkan diri mendekati orang yang mempunyai bau yang kurang menyenangkan.
03. Jangan tidur diantara manusia yang berkata buruk sebelum tidur.
04. Jangan makan atau minum menggunakan tangan kiri.
05. Jangan memakan kembali makanan yang telah dikeluarkan dari celah gigi anda.
06. Jangan mematah-matahkan jari anda.
07. Periksa kasut anda sebelum memakainya.
08. Jangan mendongak ketika sedang solat.
09. Jangan meludah didalam tandas.
10. Jangan membersihkan gigi anda dengan arang.
11. Duduk ketika sedang memakai seluar/kain
12. Jangan memecahkan benda yang keras/sukar menggunakan gigi anda.
13. Jangan meniup makanan yang sedang panas, sebaliknya anda boleh mengipasnya.
14. Jangan mencari kesalahan orang lain.
15. Jangan bercakap diantara waktu azan dan iqamat.
16. Jangan bercakap didalam tandas.
17. Jangan berkata dongeng(palsu) tentang rakan anda.
18. Jangan mengganggu ketenteraman rakan anda.
19. Jangan memandang belakang secara kerap apabila sedang berjalan.
20. Jangan menghentakkan kaki ketika sedang berjalan.
21. Jangan mencurigai tentang rakan anda.
22. Jangan menipu sepanjang masa.
23. Jangan menghidu makanan ketika anda sedang makan.
24. Berkata dengan jelas, agar orang lain boleh faham apa yang anda katakan.
25. Hindarkan berjalan sendirian.
26. Jangan membuat keputusan sendiri, tapi rujuk pada yang arif.
27. Jangan bangga(riak) akan diri sendiri.
28. Jangan mencela makanan anda.
29. Jangan bermegah(sombong).
30. Jangan menghalau pengemis.
31. Layan tetamu anda dengan ikhlas dan baik.
32. Sabar ketika dalam kesusahan.
33. Membantu dengan tujuan yang baik.
34. Muhasabah diri dan bertaubat.
35. Berbuat baik pada mereka yang berbuat jahat padamu.
36. Berpuas hati dengan apa yang anda ada saat ini.
37. Jangan tidur berlebihan-ini akan menyebabkan penyakit lupa.
38. Bertaubat sekurang-kurangnya 100 kali sehari (istighfar).
39. Jangan makan dalam gelap.
40. Jangan makan dengan mulut yang penuh.


 Hantarkan pada yang lain, untuk mengingati mereka. Semoga Allah merahmati kamu ! Amin :)

Nak sambung belajar

Be the first to comment!

Assalamualaikum dan hai semua.. Harini 28.3.2015..oh,harini hari jadi adik saya! okay.
sekarang ni masa dimana lepasan SPM tahun 2014 macam saya ni akan sibuk survey University untuk dijadikan tempat untuk sambung belajar.. memang dah ada tawaran yg dihantar oleh kolej tapi semuanya swasta.. kalau dah ada yang sambung belajar sekarang ni kolej swastalah jadi pilihan mereka.
Aku nak sambung belajar kat mana ye? hurm.. kalau boleh saya nak sambung belajar di matrikulasi atau amik asasi. Sebab apa? sebab saya kan amik sn tulen so, mungkin lebih berpeluang untuk dapat. lagipon, matrik memang untuk budak sn tulen je.
Bila dah sambung belajar nanti azamnya nak struggle awal x nak study last minute lgi. So, blog ni mungkin akan diabaikan..
Ini je kot yang saya nak update buat masa ni.. lepasni kalau dah tau nak further study kat mana, saya update post lagi..

Thursday, 19 March 2015

Will comeback..

Be the first to comment!
Assalamualaikum dan hai guys..lama jugak tak update blog ni..Rindu sangat nak update blog,edit blog. InsyaAllah kalau tak ada aral melintang saya akan kembali aktif dalam dunia blog..
Banyak sebenarnya plan yang saya nak buat kat blog ni antaranya saya nak bagi freebies doodles yang saya buat time free, older newer home image dan nak update tutorial..
Saya plan nak ajar cara buat doodle guna paint tool sai..Tapi itupun kalau rajinlaa..Rasanya saya akan tambah satu page artwork saya kat blog ni..Itu pun saya tak janji dan tak tahu bila akan buat..
Dan, ramai yang request tutor pasal navigation bar blog saya. saya akan buat tutor ni tapi stylenya bukan macam blog saya.. sayang sebenarnya nak kongsi code yang saya guna dalam blog ni..
Kepada yang datang menjenguk dan follow blog ni thank you so much..Okay itu saje yang sy nak bagitahu..Wassalam