Tuesday, 19 November 2013

Make Animated Blog Banner


Assalamualaikum dan hai sekali lagi semua...tadi check cbox ada yang request tutorial cara nak  buat banner blog macam saya...sebenarnya malas nak buat tutor nie sebab susah nak terangkan dan kalian susah nak faham nanti...kalau nak senang faham awak buat satu per satu sambil baca tutorial nie...


I used PHOTOSHOP to make an animated banner...so, you need to download photoshop first...Click here to download photoshop

1. Firstly open your photoshop no matter cs3, cs4 or etc...
2. Choose File ( located at the top left corner ) --> New --> Choose the size that you want...As for me I choose 200px X 200px


3. Draw shape on the canvas by clicking the rectangle tool...



4. Now,we will add an image to the canvas File --> Open --> Choose image that you want to put in the banner --> Copy the image by clicking CTRL + A and CTRL + C



5. Paste the image on the blog banner canvas by pressing CTRL + V


6. Window --> Animated


7. Make a new canvas with the same size using step 1 and 2
8. Copy Blog banner frame by clicking the icon like below --> Choose copy frame


9. Paste the frame on new canvas that you make in step 7 by clicking the icon like above and choose paste frame --> After selection After done pasting, delete the empty frame


10. Add some text to the banner by choosing T like below picture ( Type letter one by one ) copy the frame every time you add letter until the text compete then paste the frame on the new canvas that you make in step 7...


11. Type text on first canvas then, copy the frame and paste it on the second canvas...Add as many frame as you want at the second canvas


12. When you done adding frame you can save it by choosing File --> Save for web & devices...
13. ( A pop-up will appear ) click save


14. After you done, upload your banner here Imgur or photobucket...

Woww...panjanggggnya tutorial nie...nak dekat 5 jam buat tutorial nie akhirnya siap jugak...kalau rasa susah nak buat yang animated buatlah yang biasa-biasa dulu...kalau dah pro nanti buat lah yang animated...Jangan re-post tutorial nie !! susah payah saya buat tutor nie jangan senang-senang jer copy...

Tak faham commentlah...InsyaAllah saya tolong..

14 comments:

  1. boleh tlg wat kan untk sayer?
    5scorer.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tulis apa kat banner tu? bagi URL gambar yang awak nak letak kat banner tuw...Nak banner warna apa?

      Delete
  2. bleh wat kan untk sayer?
    3scorer.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh... Nak tulis apa kat banner tu? bagi URL gambar yang awak nak letak kat banner tuw...Nak banner warna apa? kalau nak tambah apa apa inform jer...

      Delete
  3. Bleh tlg watkan untk sayer?
    pbsmrcandidate.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh...Nak tulis apa kat banner tu? bagi URL gambar yang awak nak letak kat banner tuw...Nak banner warna apa? kalau nak tambah apa apa inform jer...

      Delete
  4. akak , maaf , saya dah buat banner saya sendiri guna photoscape .. tp saya xtau mcm mana nak letak dlm blog . boleh buat tuto tak ?

    ReplyDelete
  5. saya x kesah gmbr aper janji cute :D

    ReplyDelete
  6. saya x kesah gmbr aper janji cute :D

    ReplyDelete
  7. Akak, tlg buatkan banner tuk sayer...
    Usahakan nuansa green okay?
    http://www.dhyanismagicaldiary.co.vu/

    ReplyDelete
  8. KAkak.. Boleh buatkan untuk saya enggak?? Nuansa soft pink yaa..
    Tulisannya ::
    http://azkiiyakiyaa.co.vu/
    Click Here..!

    ReplyDelete
  9. akak, boleh tanya tak? saya click tu link download photoshop. muncul "file ni tlah dihapus blablablabla" adakah link tuk download photoshop yang lain??? saya nak sekali. photoshop CS6 tak ada animation menu -_-

    ReplyDelete