Wednesday, 20 July 2016

My life as a Matrics Student

Matric's life


Assalamualaikum dan hai semua.. :) Okay tajuk tu macam tajuk essay BI tapi entri kali ini dalam BM yer
kang tak pasal-pasal seminggu tak siap post nie,,huhu

Lets start with some picture

Praktikum matrik
Practicum mate aka classmate ( I am the one with lady bug hat)

Kuliah matrik
Lecture mates ( I am the one with pink hijab for the top pic)

Matriculation program in Malaysia : Dah lama jugaklah ditubuhkan di Malaysia. Sejak tahun 1999 rasanya..  (Bab sejarah nie hang google lah sendiri ) Ada 9 Kolej Matrikulasi di Malaysia
Saya merupakan salah seorang graduan dari Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan ( antara matrikulasi tertua di Malaysia ) bagi batch 15/16. Program Matrikulasi ni setahun saja. Tak sampai satu tahun pun sebenarnya, 10 bulan jer.
Walaupun tak lama, banyak sangat pengalaman pahit manis yang saya lalui semasa program ni. Dah lebih 3 bulan sebenarnya tamat program ni, sejak bulan 4 lagi. Tapi disebabkan lepas habis Matrik tu saya agak busy dengan interview for degree, tak berkesempatan lah nak menaip panjang kat keyboard ni. ( Pasal interview ni kita citer kat entri lain yer )

First week of Matriculation :


Okay yang ini time MPPB (Minggu Pengurusan Pelajar Baru) aka minggu orientasi lah. Not bad laa time minggu nie, happening je takda stressnya. Takdela rasa macam pergi kem tentera.
Fasilitator pon baik hati dan friendly. Bangun pagi fasi kejut, nak gerak pergi mana-mana fasi tunjuk jalan, hari-hari fasi akan tanya kalau ada pelajar sakit nak pergi klinik. Aktiviti pun best.

After one week / First semester of Matriculation.


Time awal-awal waktu ni rasa agak lain macam. Kelas start pukul 8 pagi, pukul 5 pagi dah mandi takut berebut bilik air XD padahal tak berlaku pon.  Masa first week class huru-hara hidup nak cari kelas sebab tak pusing kolej time orientasi tu ( Kena cari kawan satu praktikum untuk sama-sama cari kelas ).
Saya pelajar kos Sains Modul 1 ambil subjek ( Kimia, Biologi, Fizik dgn Matematik ). Time first week kelas budak lain sibuk dgn hal pertukaran modul, ada yg nak masuk modul 2 sebab tak suka bio ( lelaki biasanya ), ada yg nak masuk modul 2 sebab tak suka fizik ( yg ni gegirl ).
Disebabkan saya malas nk kusutkan kepala pasal tukar modul, saya stay jer la modul 1 yg khabarnya paling extreme berbanding modul lain. Modul 2 dan 3 ada ambil Sains komputer ganti subjek bio atau fizik. Sains komputer ni boleh dikatakan senang lah nak skor.
Lagi satu ada kos Akaun (yg aliran ni ramai jugak yg cemerlang) senang kot kalau dah minat kan.
Masa awal-awal waktu ni memang rajin betul pergi Library, tapi tak sampai sebulan kat matrik dah malas dah nak pergi..

Second semester of Matriculation.


Time sem 2 ni saya dah mula degil .Pukul 7 pagi baru bangun..hahaha tak sengaja kay. Terlajak tidur sebab buat assignment ( terpaksa stay up ). Lecturer matrik saya garang jugak lah. Tapi kalau kita tak buat hal memang no hal la. Diaorg okay jer. Bila sem 2 ni kan hubungan dengan kawan-kawan, cikgu, acik cafe ( pon bole :D ) makin akrab. Sayang jadinya nak tinggalkan Matrik.
Bila dah nak habis matrik semua emo semacam mengenangkan nasib hidup selepas tamat matrik..haha

Busy tak matrik ni ?


Bagi budak program 1 tahun jurusan Sains Modul 1 memang sangat BUSYYY kay. Hampir tiap minggu ada kuiz. Dengan presentation, assignment for every subject ( Banyak dan mencabar soalannya ). Kelas start 8 pagi habis pukul 4 ptg (hari-hari okay) ni pon dikira awal biasanya extend smpai pukul 5 ptg jaranglah lecturer cancel kelas. Kalau ada cancel pon akan diganti balik. Sebab setahun je kan ( Memang pack giler laa ).
Time management and stress management korang kena mantap laa.

Pemarkahan macam mana ?


Kitorang exam 4 kali time matrik, UPS 1, PSPM 1, UPS 2, PSPM 2. Ada jugak kuiz bila-bila masa cikgu nak buat.Amali ada lah dalam 10 kali dalam satu sem per setiap subjek sains ( Kimia, Biologi, Fizik ). UPS ni mcm ujian pertengahan tahun, PSPM pulak exam akhir tahun.

Overall markah keseluruhan bagi sesuatu subjek dalam tsatu sem dia kira 70% dari ujian bertulis PSPM, 10% dari markah UPS, 10% dari markah amali, dan lagi 10% dari markah kuiz. Markah keseluruhan kemudiannya ditukar kepada gred. Setiap gred merujuk kepada pointer yg berlainan. Contoh : gred A 4.00 pointer, gred A- 3.67 pointer.

PNGS (Purata Nilai Gred Semester ) merupakan pointer overall bagi satu sem. Maknanya, dia akan kira average pointer yg kita dapat bagi tiap subjek yg kita ambil.
Contoh :
Kimia : 4.00 (A)
Biologi : 4.00 (A)
Matematik : 3.67 (A-)
Fizik : 3.33 (B+)
Jadi, PNGS nya adalah ( 4 + 4 + 3.67 + 3.33) / 4 = 3.75

PNGK (Purata Nilai Gred Keseluruhan )  matrik dia kira berdasarkan kedua-dua semester.Dia kira purata. Campur pointer PNGS 1 dengan PNGS 2 lpastu dia bahagi 2.
Contoh :
PNGS 1 : 3.68
PNGS 2 : 3.75
Jadi, PNGK nya adalah ( 3.68 + 3.75 ) / 2 = 3.72


Matrik ni susah ke tidak?


Kalau tanya pendapat saya lah kan... Rasanya tak susah mana pon. Kalau minat subjek yg korang pelajari tu senang je nak skor. We only learn the basic of each subject only.

Subjek apa paling susah?


Depend on each of us lah. As for me I think mathematic lah yang agak susah saya nak catch up. Idk why la.. Tapi result Math PSPM tu okay jer..Tak teruk pon. Sebab dia turunkan gred barangkali.


Pakaian ke kelas macam mana ?



Untuk perempuan Melayu :


Hanya boleh pakai baju kurung sahaja untuk pergi ke kelas. Kasut PVC/Kulit warna hitam dan berstoking. Tudung jenis apa-apa pon boleh ( Pilihlah warna yg matching dgn baju ).


Untuk perempuan Non-Muslim :

Kalau nak pakai baju kurung boleh jugak. Kalau tak nak, Pakailah kemeja / Blaus / Kurti / Sari yg ada lengan dan nampak sopan. Pakai seluar slack sahaja ataupun pakai kain skirt paras bawah lutut.
Kasut PVC/Kulit warna hitam dan berstoking.

Untuk lelaki Melayu atau lelaki Non-Muslim :

Pakai baju kemeja dengan seluar slack. Jeans tak boleh pakai.Kasut PVC/ Kulit warna hitam dan berstoking.Tie pun wajib pakai. Pakai belt warna gelap biar kemas dan macho.

Untuk kelas sukan, korang pakai baju koko matrik, kasut sukan dan seluar track. ( Koko satu sem sahaja )

Pakaian luar waktu kelas pulak ?

Kalau luar dari waktu kelas takpela pakai baju apa-apa. Matrik tak wajibkan pakai tudung, tapi Islam wajibkan kan?

Pointer akak okay ke tak?

Boleh tahan jugaklah.. PNGK saya 3.72. Korang nilai lah sendiri okay ke tidak.Average budak matrik dapat 3.5+. 4 Flat pon ramai jugak dalam Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan. So, dari pointer kita boleh nampak laa matrik ni takdela susah tahap gaban. Tapi untuk pengetahuan, ada jugak yg tak lepas 3 pointer dan ada jugak yg tak lepas 2 pointer jadi, diorang kena teruskan ke program 2 tahun matrik.

Nasihat untuk junior yg akan atau sedang berada dalam program matrikulasi.


  • Jangan buang masa dengan percintaan monyet yang sia-sia. Budak yg couple kat matrik ni biasanya sampai habis matrik jer terus putus. ( Serious laa ) Tak sempat kay nak dating apa semua.Pelik jugakla bila nampak ada budak dating di kafe time tengah sibuk study week. Like, seriously ? :/ Dgn on call semua, text hari- hari. Tak sempat okay untuk budak matrik. Nanti masa kat Universiti 3 tahun carila bakal isteri / suami awak tuw.haha. Jangan couple taw, masuk minang terus.
  • Disebabkan PNGK dia kira dari result sem 1 dan sem 2,  buatlah betul-betul dari semester 1. Jangan main-main.Yang paling penting jangan MALAS. Jangan lah study last minute. ( Ain't like I didn't do so XD ) Learn from mistake okay.. :D
  • Jangan ponteng kelas tanpa sebab. Dalam 1 kali lecture tu boleh habis satu topik taw lecturer tu ajar. Bayangkanlah berapa banyak topik korang kena cover walaupun hanya sehari tak datang kelas. Alhamdulillah, saya kehadiran penuh time matrik ( bangga pulak haih ;-p )
  • Jangan kurang ajar dgn cikgu.Restu cikgu tu penting taw. Kalau cikgu tak restukan ilmu yg dia beri, tak tenang hidup awak. Kalau selalu tak datang kelas pon boleh buat cikgu terasa taw. ( ingat tu )
  • Ibadah wajib jangan tinggal walau korang busy macam mana pon. Ibadah sunat macam solat tahajud, puasa sunat amalkanlah jugak. Allah akan bantu hambanya yg sentiasa mengingatiNya.

Panjang sangat dah ni saya menaip. Cukup lah tu yer. Kalau ada soalan pasal matrik ni boleh lah tanya saya. Jumpa kat entri lepasni pulak.. Sayonara everybody \o/

No comments:

Post a Comment