Monday, 15 August 2016

Preparation for University

Cold, Flu
My condition right now T.T

Assalamualaikum dan hai semua. Okay, let me talk about myself on this entry. Jadi, berkaitan dengan tajuk di atas, macam mana progress preparation saya? hmm I think it's only 10% toward ready. Saya rasa, kebanyakan pelajar yg akan melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah juga sedang busy preparing all the stuff untuk daftar, pack barang,print out doc, photostate doc + pengesahan, survey University, buat medical check-up, bukak buku bank, mohon pinjaman / biasiswa, shopping barang nak bawak. Antara banyak benda yg saya list kan tu, saya cuma dah siap print out doc je.. haha Photostat doc tu ada yg dah ada yg belom. Well, take it easy don't rush up but don't miss out. ( My life motto ).

Haritu saya ada buat post pasal result UPU saya. Inn Syaa Allah, saya memilih untuk melanjutkan pelajaran di UPM bagi kos Sains Pengajian Makanan. Semoga ini adalah pilihan yg terbaik bagi saya. Kebanyakan Universiti awam daftar pada 28 hb 8 ni. Tapi, untuk UPM 31 hb 8 baru daftar..Alhamdulillah dapat extra time at home.Bagi pelajar UPM Kampus Serdang, kami tak payah buat medical check-up di Hospital kerajaan / swasta sebab nanti kami akan buat medical check-up di Pusat Kesihatan Universiti.. Mudah kan? so, settle one task. Tapi, kalau yg UPM Kampus Bintulu kena buat kat Hospital rasanya sebab Kampus Serdang ada budak Medic maybe diorang praktikal buat medical check-up. ( Just my postulate ) haha.Kat Kampus Bintulu mana ada budak Medic.

UPM
Ini surat tawaran UPM.

Nampak tak dia punya yuran tu?? Mahal kan kalau tengok sekali lalu. Sebenarnya yuran tu dia dah campur sekali yuran pendaftaran, penginapan, pengangkutan, medical check-up, Meal-plan ( cuma di UPM rasanya ), kos pengajian sem dan banyak lagi sebenarnya. Dia compile semua bayaran supaya kita tak payah bayar banyak kali. Kalau korang nak Universiti yg menawarkan yuran yg murah, apply la UiTM.( I am not a promoter ) Tapi, UiTM kan khas untuk Bumiputera so, dia murah dalam 700 lebih je yuran tapi tak surela overall yuran ke ada kena bayar kos lain lagi. Pasal Mealplan tu UPM buat macam bayaran makan kita kot dalam 400 lebih. Jadi, kalau kita nak beli makanan guna dulu kad Mealplan tu sampai habis lpastu baru boleh guna duit kita kalau tak cukup. Pasal Mealplan ni saya tak pasti sangat memandangkan belum ada pengalaman guna.

UPM ni antara Universiti yg terbesar di Malaysia. Universiti mana yg paling besar saya tak pasti.. Risau jugaklah awal-awal masuk ni nanti nak cari kelas, dewan kuliah semua.huhu takpe boleh tanya senior nanti. Benda paling penting bila masuk U nanti, kenalah tahu fakulti awak tu apa dan tempatnya di mana. Fakulti saya namanya Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM). Kolej kediaman pon wajib tahu. Kang tak pasal-pasal salah bilik. Kot ye pon first time kan masuk U.huhu

So, how was my feeling right now ? Excited jugaklah nak masuk U kan.. Siapa tak nak. Ramai orang yg dah tinggalkan zaman U ni rindu dan teringin nak rasai lagi pengalaman jadi budak U.(Betul tak?)
Sebabtu ada yg sambung belajar sampailah ke peringkat PhD maybe sebab nak habiskan masa sebagai seorang pelajar. I am also feeling scared on the same time. Takut susah nak adapt dengan study environment dia. Well, time kat matrik kan still macam time sekolah sebab Lecturer pon sangat ambil berat, ada kelas tutor, dan senang nak tanya lecturer kalau ada yg tak difahami. Zaman U ni kena banyak berdikari. Tapi, Inn Syaa Allah lama kelamaan akan terbiasa dengan situasi ni.

Tak boleh dinafikan, memang kena banyak keluar duit pon kalau nak further study nie. Alhamdulillah saya dapat Universiti dalam semenanjung Malaysia. Kalau yg dapat di Sabah, Sarawak atau overseas memang kena ready lah dengan kos tiket flight. Sekarang ni bukan senang nak dapat biasiswa. Biasiwa JPA sekarang dah tak tengok result matrik sebab dia akan tengok result sem 1 di Universiti nanti. Kalau cemerlang baru boleh mohon. Bukan senang nak dapat pon. Time matrik tu korang apply lah biasiswa Maybank, Petronas, MyBrainSC dan lain-lain. MyBrainSC untuk yg nak ambil kos Sains tulen je di Universiti seperti Pure chem, pure Bio, Pure Physic sebab MyBrainSC bukak peluang untuk mereka yg nak jadi lecturer di Matric. ( I think laa ).

Okay lah, setakat ini sahaja tinta saya pada hari ini. Tak larat dah ni.. Demam =,= Alhamdulillah kifarah dosa. Nak rehat.. See you soon \o/

5 comments:

  1. hi :) saya pun upm jugak. tapi dah nak masuk tahun ke 3 in sha Allah hee. cuma nak bgtau lg better buat medical check up awal sbb lebih memudahkan urusan awak dan pihak u nnti. have fun in upm :) upm serius seronok huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu..hi senior :) Tpi kat surat tawaran dia suruh buat medical check up time kat sana..Mulai tahun ni UPM buat medical check up di PKU je..

      Delete
  2. Replies
    1. Thank you ;) pray for me..

      Delete
    2. InshaAllah. anyways, don't forget updating your blog when you are in uni. I'm waiting!

      Delete